El viento en los sauces


  • Títol: El viento en los sauces
  • Autor: Kenneth Grahame
  • Editorial: Valdemar
  • Traducció: Juan Antonio Santos
  • Il·lustració: Ernest H. Shepard & Arthur Rackham
  • Número de pàgines: 313

El màgic d'oz


  • Títol: El màgic d'Oz
  • Autor: L. Frank Baum
  • Editorial: La Galera
  • Traducció: Ramon Folch i Camarasa
  • Il·lustració: Ignasi Blanch
  • Número de pàgines: 213

Peter Pan


  • Títol: Peter Pan
  • Autor: J. M. Barrie
  • Editorial: Biblioteca juvenil Alianza editorial
  • Traductor: Nazaret de Terán Bleiberg
  • Il·lustració: F. D. Bedford
  • Número de pàgines: 190

L'Illa del tresor


  • Títol: L'illa del tresor
  • Autor: R. L. Stevenson
  • Editorial: La galera
  • Traducció: Josep Vallverdú
  • Número de pàgines: 273

EXÀMEN (Màgic d'Oz)

1. S'ha d'educar sobre les relacions enlloc de fer-ho sobre objectes aïllats? Com justifica això el llibre?

En el llibre el valor que hi predomina és el de l'amistat. Dorothy, quan comença la seva aventura al país d'Oz aconsegueix fer tres amistats molt importants per poder tirar endavant amb l'aventura. Aquestes amistats son l’ Espantaocells, l'home de llauna i el Lleó.

Els tres tenen una característica
que tots els humans tenim, sempre tenim algun defecte que ens preocupa. L’ espantaocells no te cervell, l'home de llauna no te cor i el Lleó és molt poruc. Doncs tots aquests defectes, entre ells no son importants.

Els quatre lluite
n per un objectiu comú, arribar al país d'Oz, i en el camí aconsegueixen establir una relació d'amistat tan gran, que l’un ajuda sempre a l'altre per poder tirar endavant. I d'aquesta manera arriben a conèixer el valor de cultivar les amistats ajudant-les en el que els faci falta, inclús si això implica el retràs de l'objectiu final personal, perquè tard o d'hora ell t'acabarà ajudant a tu també.
I deixant de
banda el fet que un no tingui cor, un no tingui cervell i l'altre no sigui valent, ajudant-se i donant-se forces entre tots, aconsegueixen complir els seus objectius i donar prevalença a les virtuts de cadascú i no als defectes.

Resumint, educar sobre les relacions és ensenyar a creure en els altres i en un mateix per poder ser veritablement lliure.



2. Les bruixes i les fades, com les descriu fisicament i psicològicament?

En el país d'Oz hi han quatre bruixes: la Bruixa del Nord, la Bruixa del Est, la Bruixa del Sud i la Bruixa de l'Oest.

La Bruixa del Nord és la primera que apareix, vesteix amb una túnica blanca que li cau amb plecs per l'espatlla, una túnica tota esquitxada d'estrelletes que brillen al sol com diamants. És una bruixa bona i el seu poble se l'estima molt, ajuda a Dorothy donant-li una solució al seu problema, tornar a Kansas, dient-li que te que anar a la ciutat de les Maragdes. Fins i tot li fà un petó magic perquè ningú gosi fer-li cap mal en el seu camí.

De la Bruixa de l'Est no en tinc gaires detalls ja que amb l'aparició de Dorothy al món d'Oz ella en desapareix, la casa que el cicló ha enlairat quan cau a terra esclafa la bruixa i la mata. L'únic que se'n coneix és: "Encara se li veuen dos dits del peu que surten de sota un cap de biga" pàg.18; "Sortien dos peus calçats amb unes sabates de plata molt punxegudes" pàg.18; "Era tan vella que s'ha evaporat ràpidament al sol" pàg.21.

La Bruixa del Sud físicament és: "La van trobar molt bonica i jove. Tenia els cabells de color vermell molt viu, i li queien en rí
nxols damunt les espatlles. Portava un vestit completament blanc; però els seus ulls eren completament blaus, i miraven a la nena amb simpatia" pàg. 205-206; i psicològicament és "Les que viuen al Nord i al Sud, són bruixes bones" pàg. 19 "Glinda, la bona fada, baixà del seu tron de robins per donar a la nena una besada de comiat, i la Dorothy li donà les gràcies per totes les bondats que havia tingut per a ella i els seus amics" pàg. 210.

La Bruixa del Oest físicament és: "
La malvada bruixa de l'Oest només tenia un ull, pero aquest ull era tant potent com un telescopi i podia veure-ho tot" pàg. 117, "De la mossegada no en surtí ni una gota de sang" pàg. 127. I psicològicament: "Les que viuen a l'est i l'oest si que eren bruixes dolentes" pàg.19, "Era una bruixa molt poderosa, tant com malvada" pàg. 121, "vine amb mi i obeeix totes les meves ordres, si no vols fer la mateixa fi que el Llenyataire de Llauna i l'Espantaocells" pàg. 125, "Sovint la bruixa l'amenaçava de pegar-li amb el vell paraigua que portava a la mà" pàg. 127, "la bruixa tenia massa por de la fosca per a atrevir-se a entrar a la cambra de la Dorothy durant la nit per robar-li les sabates, i l'aigua encara li feia més por que la fosca, i per això no gosava mai atançar-se a la Dorothy quan aquesta es banyava" pàg. 128.


3. El camí de les rajoles g
rogues.

Aquest mapa ens permetrà entendre millor les explicacions.
Per culpa d'un cicló Dorothy es troba a la terra d'Oz. La terra d'Oz està dividida en cinc parts, a l'oest hi viuen els Parpellols i hi regna el color groc, al sud hi viuen els Capgrossos i hi regna el vermell, a l'est hi han els Mastegaires i el color que hi ha és el blau, del nord en sabem molt poc ja que Dorothy només arriba a conèixer la bruixa que hi viu, però per allí no hi arriba a passar i per acabar, en el centre hi ha la ciutat de les Maragdes on hi viu el Màgic d'oz i el color que hi reina és el verd.

La casa de la Dorothy cau al terreny dels Mastegaires i és allí on comença el camí de les rajoles grogues que la duran a la ciutat de les Maragdes. Aquest camí, llegint entre línies, simbolitza el camí de la vida de qualsevol persona per aconseguir un objectiu.
En el llibre s'observa que durant el trajecte per les rajoles grogues el camí està ple de corbes, forats i trampes, el qual seguint el fil de llegir entre línies, significa que per arribar en un lloc o situació personal desitjada no passarem per un camí de roses precisament, sinó per un camí ple de dificultats que s'hauran d'anar superant amb paciència, intel·ligència i sovint amb l'ajuda dels amics. Dificultats de les quals moltes ens portaran a camins equívocs i n'haurem de recular, tirar enrere per emprendre un altre trajecte, però tots aquests errors no seran envà sinó que serviran com experiència i posterior saviesa.
Per tant, el camí de les rajoles grogues simbolitza el camí del creixement personal.




L. Frank Baum (Màgic d'Oz)


Escriptor americà nascut a Nova York. Va ser criador de gallines, artista, redactor i periodista abans de publicar al 1897, el seu primer llibre per a nens "Mother Goose in Prose", compost d'histories que habia contat als seus quatre fills. Més tard va començar una serie de llibres en els que va crear un pais imaginàri, la terra d'Oz, un mon de personatges màgics i aventures alegres. El més famos d'aquests llibres va ser el Màgic d'Oz (1900), que al 1901 va adaptar per un gran musical. Va escriure 14 llibres sobre Oz, serie que despres de la seva mort van continuar varis escriptors produïnt molt més llibres.