Exàmen "El viento en los sauces"

1.- Transcriu tres descripcions diferents del riu. Fes constar la página

Una de les descripcions del riu es la que veu el Topo, una visió virginal, nova, per tant emocionant i plena de sensacions diferents. Es troba a la pàgina 22 i diu així: “aquel animal brillante, sinuoso y corpulento que corría persiguiendo... Todo eran temblores y sacudidas, brillos murmullos y barboteos.

Una altra descripció del riu es la del Ratolí, es una descripció amb més coneixement ja que el Ratolí viu a la vora del riu i per ell li es molt familiar, sap perfectament com és un riu. Ho podem veure a la pàgina 29, i diu: “ para mí es un hermano y una hermana, y tías, y compañía, y comida y bebida, y limpieza. Es mi mundo, y no quiero ningun otro. ¡Senyor!¡Lo bien que nos lo hemos pasado juntos! Siempre es muy divertido y emocionante”.

Una altra descripció important d’una part del riu és la de la illa de Pan, on només hi poden accedir els elegits. En aquella part del riu hi ha una pressa i la descripció del llibre diu així: “Con un amplio semicirculo de espuma, destellos brillantes y paredes luminosas de agua verde, la gran presa cerraba el remanso de orilla a orilla, agitaba su tranquila superfície con rápidos remolinos y jirones de espuma flotante, y ahogaba todos los demás ruidos con su estruendo solemne y sosegador.

2.-Justifica en 5 ratlles per que aquest llibre porta per titol: “El viento en los sauces”.

El viento en los sauces es refereix al capítol El flautista en el umbral del alba. En Topo i el Ratón de Agua estan en el riu dins una barca buscant un nen perdut, navegant veuen marxar el sol i aparèixer la lluna, i de repent una llum il·lumina el riu, però no és el sol ja que acaba de marxar, es una llum acompanyada d’un brisa que desprèn música celestial la qual els fa entrar en unes aigües turbulentes fins que aquestes es paren i deixa entrar la barca en un lloc que abans no coneixien, una illa plena de bellesa on algú amic i poderós els ensenya el nen perdut. En Topo i el Ratón de Agua extasiats per tot el que veuen i senten de sobte son envoltats per una brisa amb musica que els fa oblidar tot el que acaben de viure, per deixar-los en la monotonia i despreocupada vida que vivien abans d’entrar a l’illa dels salses.

Aquesta música acompanyada d’una brisa que els immersa a l’illa dels salses és El viento en los sauces.

3.- Quina relació hi ha entre el capitol “El flautista en el umbral del alba” i el primer album del grup Pink Floyd

Un dels títols dels seus capítols, concretament el de “El flautista a las puertas del alba” va ser homenatjat pel grup de música Pink Floys en el seu disc debut titulat en anglès “The Piper at the Gates of Dawn”. El va titular així perquè va ser un llibre de capçalera del líder del grup Syd Barrett.

4.- Transcriu dues situacions en que els personatges mengen. Fes un comentari sobre el que mengen i la funció que te en el llibre.

Quan tanquen a la Granota a la presó, fa amistat amb la filla del guàrdia de la presói aquesta li porta menjar: “traía una bandeja con una taza de té humeante y un plato lleno de tostadas con mantequilla recién hechas, bien gruesas y doraditas por ambos lados, con la mantequilla chorreando por los agujeros del pan en grandes gotas doradas..” O bé quan els quatre amics abans d’assaltar la casa ocupada de la Granota agafen forces menjant: “Fue una comida sencilla pero sustanciosa: alubias con tocino y pastel de macarrones”.

La funció que desenvolupa el menjar en aquest llibre és la de renovar forces, quan els protagonistes estan molt cansats a causa d’una llarga excursió o bé quan saben que l’han d’empendre, utilitzen el menjar per agafar forces i energia. També fa la funció de reunió, els amics solters es reuneixen amb l’excusa de menjar.

5. Tria una de les imatges que hi ha a continuació i busca en el llibre els paragrafs que “il·lustren” la imatge.


“Pero el Topo no le escuchaba ya. Absorto en la nueva vida en la que se estaba internando, embriagado con los destellos, las ondas, los olores y los sonidos y la luz del sol, dejaba arrastrar una pata por el agua mientras soñaba despierto largos sueños. El Ratón de Agua, que tenía buen corazón, siguió remando acompasadamente y evitó molestarle.”