Alícia en el pais de les meravelles



  • TÍTOL: Alícia en el país de les meravelles

  • AUTOR: Lewis Carroll

  • EDITORIAL: La butxaca

  • TRADUCTOR: Salvador Oliva Llinàs

  • NUMERO DE PÀGINES: 144


Personatges que aparèixen a la jungla

TABAQUI: Pertany com tots els seus congèneres de l'Àsia meridional i oriental, a la família, encara força estesa, dels xacals daurats. Entre els mamífers, és el tipus d'animal que s'alimenta de carronya més astut i ben adaptat.
SHERE KHAN: Es un tigre que pertany a la raça dels tigres reials o de Bengala, que tant poden viure en aiguamolls com en contraforts muntanyosos. És la mena de tigre que més abunda als circs, on se'l pot veure saltant per un cércol envoltat de flames. El tigre no només s'acosta a l'aigua quan té set; a diferència de quasi tots els felins, li agrada molt nedar.
BAGHEERA: És una pantera melànica, és a dir, de color negre. Té la pell, tanmateix, amb les taques característiques, que apareixen en filigrana sota una certa claror. Dins la mateixa família pot haver-hi un cadell amb la pell normal (tacada) i un altre amb magnífiques aigües fosques (pelatge negre).
BALOO: L'ós morrut és l'espècie ursina més pacífica, tot i que és un perill per als sembrats, ja que sol remenar la terra per treure'n l'aliment. Els pagesos arriben a posar-li trampes, o fins i tot a matar-lo, en represàlies.
SIMIS: El simi gris és un animal sagrat a l'Índia. Se'l considera com la reencarnació d'Hanuman, el déu simi que te el do de curar. Els simis grisos, igual que els macacos, es troben pertot arreu: als pobles, als camps, als temples. A l'Índia existeixen diferents espècies de macacos. A la jungla els macacos viuen amb bandades, als arbres, que animen amb la seva cridòria simiesca, ben a prop, de vegades, de cocodrils a l'aguait, de serps pitons abraçadores...
RANN: La família dels voltors és d'allò més variada, sobretot a l'India. Alguns exemplars arriben a fer niu a la mateixa cornisa de grans hotels de les ciutats. I als pobles no dubten pas d'escorcollar els munts d'escombreries per treure'n alguna cosa comestible que els vingui de gust. Amb un ull finíssim per detectar de l'aire estant o de molt lluny les despulles d'animals, el poble dels voltors fa acte de presència en qualsevol moment. A l'Índia se'ls pot veure pertot arreu, i per això s'assembla al poble dels simis. Rann és en veritat un esparver, ocell de presa que s'alimenta d'animals morts, i busca les fogueres de rostoll per trobar insectes i cadàvers de bestioles.
KAA:Gràcies al color de la seva pell, la serp pitó pot comuflar-se i confondre's amb el paisatge on es troba. Té una força tan extraordinària, que és capaç de paralitzar preses molt grosses només amb la potència muscular, sense que li calgui injectar-los verí. Asfixia la presa enrotllant-se al seu voltant fins que la mata.

Rudyard Kipling


Rudyard Kipling va publicar El llibre de la jungla entre el 1895 i el 1896, en aquell temps l'Índia era un domini d'Anglaterra i formava part de l'imperi britànic.

Kipling, que hi va viure fins als set anys, es va inspirar en els seus records d'infantesa per escriure els set relats que formen El llibre de la jungla.

Va néixer a Bombai, a l'Índia, on el seu pare era un alt empleat d'estat. Va publicar nombroses novel·les, poemes i contes en què enaltia les conquestes angleses.

Va estudiar a Londres i posteriorment retornà a l'Índia. Ràpidament va adquirir fama com a narrador i contista. La major part de les seves obres reflecteixen les experiències viscudes al subcontinent asiàtic. L'any 1907 va obtenir el Premi Nobel de literatura.

Mowgli


El protagonista del Llbre de la jungla és Mowgli, un nen indi criat a la selva per una bandada de llops, que tenen per cap el venerable Akela. Els llops han salvat Mowgli de caure a les urpes d'un tigre coix, Shere Kan, que de totes maneres farà tots els possibles per a capturar-lo quan Mowgli es vagi fent gran. A la jungla, Mowgli hi trobarà estimació i animadversió, i això mateix trobarà quan entri en contacte amb els humans, els seus congèneres.
Se'l reconèix com un noi llop. L'any 1920, al districte de Midnapore, el pare J.A.L Singh, enviat de missió a la zona, va descobrir dos nois llops. Les criatures van ser anomenades Amala i Kamala. Al seu diari, Singh explica com va trobar aquests cadells d'home: "La criatura anava seguint els cadells de llop. Era un ésser molt lleig; el seu cos, mans i peus tenien aparença humana, però el cap semblava una bola molt grossa d'una matèria que li cobria les espatlles i quasi tot el pit, de manera que només se li veia el contorn de la cara. Una criatura horrible, idèntica però més petita, li anava al darrera. Tenia uns ulls que no semblaven de persona, lluents i penetrants, però, tot i així, vaig veure de seguida que aquelles criatures eren humanes". Els dos nois van ser confiats a un orfenat.

El llibre de la jungla


  • TÍTOL: El llibre de la jungla


  • AUTOR: Rudyard Kipling


  • EDITORIAL: Cruïlla


  • TRADUCTOR: Josep Sampere i Martí


  • IL·LUSTRADOR: Christian Broutin


  • NÚMERO DE PÀGINES: 210